Monday, April 18, 2005

Monument Valley, Arizona & Mesa Verde NP, Colorado

Het afgelopen weekend weer mee geweest op een tripje georganiseerd door het international center. Zoals als eerder aangegeven, kunnen mijn Amerikaanse vrienden daarom helaas niet mee. Eigenlijk zijn al mijn vrienden hier Amerikaans. Over het algemeen ben ik daar juist erg blij mee, maar dit soort tripjes moeten ze helaas overslaan. Mijn Amerikaanse vrienden hebben me meegenomen naar plekken in Utah en andere staten waar ik anders nooit gekomen zou zijn! Daarnaast is het ook wel goed voor mijn Engels. Ik zou me zonder Amerikaanse ‘slang’ niet meer kunnen uitdrukken!

Op zich is het ook wel leuk om wat andere internationale studenten te leren kennen. Op dit tripje waren bijvoorbeeld studenten uit de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea en uit Duitsland mee. Maar de belangrijkste reden was natuurlijk de reisbestemming. Het is een mooie gelegenheid om nog wat bezienswaardige locatie’s aan te doen.
Al met al was het reisgezelschap overigens best een aardige groep, hoewel het met Aziaten altijd wel wat lastig communiceren is.

Monument Valley

arizona

Monument Valley, Arizona/Utah border

Monument Valley is geen National Park zoals je misschien zou verwachten, het park wordt beheerd door de Navajo Indianen. De naam is dan ook: Monument Valley Tribal Park. Het Navajo reservaat is het grootste indianenreservaat van de Verenigde Staten. De Amerikanen wilden dit stuk niet hebben omdat het er droog en heet is. Ze konden er niets mee. Een indianenreservaat is in veel opzichten een zelfstandig land. Er zijn een groot aantal federale wetten waaraan de reservaten niet hoeven te voldoen. Veel reservaten hebben casino’s waar je al vanaf je 18e (Las Vegas:21) een gokje kunt wagen. Daarnaast betalen ze geen federale inkomstenbelasting en bepalen de Native Americains zelf de ‘sales tax’ (BTW) binnen hun territorium.


Monument Valley, Arizona/Utah border

De sociaal-economische situatie van de meeste native americains is helaas nog wel bedroevend.
Ze worden daarom dan ook op allerlei manieren in de watten gelegd. Ze kunnen gratis naar ‘college’, maar slechts een enkeling maakt daar gebruik van. Het heeft niet echt aanzien binnen de Indiaanse gemeenschap om bij de ‘white people’ te gaan studeren.

Monument Valley wordt wel eens het meest gefotografeerde stukje van de VS genoemd, je hebt het vast wel een keer ergens voorbij zien komen! Bijvoorbeeld in Forrest Gump. Het was erg indrukwekkend. Het is een uitgestrekte zandvlakte waar op allerlei plaatsen rotsformaties uit de grond steken. Dit alles is voor een groot gedeelte veroorzaakt door erosie in de loop der miljoenen jaren.

Monument Valley, Arizona/Utah border

We hebben in de buurt van Moab ook nog een tussenstopje gemaakt bij een 'Arche'. Leuk opwarmertje voor mijn bezoek aan Arches National Park met mijn ouders en Philip over ruim 2 weken!

Moab Area, Utah

Mesa Verde National Park

colorado

Mesa Verde is bekend beroemd om de overblijfselen van de Anasazi cultuur en vooral vanwege de zogeheten ‘cliff dwellings’.
Dit zijn een soort primitieve woningen die gevestigd zijn in een uitsparing van een rots. De eerste bewoners vestigden zich daar 1400 jaar geleden. Vanwege de hoogte konden ze goed zien of er vijanden aankwamen, daarnaast zorgde de ligging voor een gematigde temperatuur.
Er was ook nog een klein museumpje waar de ontwikkeling, die de Anaszi hebben doorgemaakt, wordt beschreven.
Het begon allemaal met een "pit", dat is eigenlijk alleen maar een gat in de grond. Hier leefde een hele familie bij elkaar. Vervolgens kwam er een dak op, plus een extra ruimte voor de opslag van eten. Uiteindelijk werden het bouwwerkjes met meerdere etages. In de loop van de 13e eeuw hebben de Indianen Mesa Verde verlaten. De redenen daarvoor zijn niet echt duidelijk. Het heeft waarschijnlijk met een klimaatsverandering te maken waardoor water minder makkelijk beschikbaar werd.

Mesa Verde NP, Colorado

Mesa Verde NP, Colorado

De overnachtingen waren trouwens bij een Navajo familie in de Navajo Tribal Area in Utah. Ze laten af en toe tegen een kleine vergoeding studenten van de universiteit overnachten in hun 'Hogan'. Een Hogan is een eenvoudig stenen huisje, de hele familie woonde daar oorspronkelijk in. Inmiddels wonen vrijwel alle Navajo indianen in reguliere huizen. Het was enzigszins sober ingericht, maar armoedig was het ook niet. Indiaanse kust aan de muur was wel erg mooi. Het dichtsbijzijnde huis lag enkele kilometers verderop.De uitgestrektheid was fascinerend.Amsterdam kenden ze van de film 'Eurotrip'. Dit is een clichematige film waarin Amsterdam alleen maar uit coffeshops en sexhuizen lijkt te bestaan.
's Avonds werd er een traditionele maaltijd bereid. Op zich best aardig om een keer mee te maken, maar geef mij maar een Best Western hotel ofzo, liefst met zwembad.