Thursday, February 24, 2005

Vancouver, BC

DSC00905.JPG

Donderdagochtend na een ontbijt in het welbekende Hertitage Center, de mensa, vertrokken richting Vancouver, BC. Ons vervoermiddel was een comfortabele Volvo. De bestuurder is Thomas Neuman. Hij is een van de mensen hier waar ik het meest mee optrek, prima kerel. Komt uit Albuquerque, New Mexico. Mijn andere twee reisgenoten zijn Kellie en Wyat. Kellie stortte zich meteen op tellen in Nederlands. Na een paar uur was ze in staat om vloeiend tot 100 te tellen. Ik zal proberen nog een mp3 file daarvan online te zetten! Wyat komt uit Anchornage,Alaska. Een weekendje naar zijn ouders is er voor deze mooie kerel niet bij. Onze 14 urige rit bracht hem ongeveer halverwege in de richting van zijn ouderlijk huis. Afstanden die vanuit Europees perspectief nauwelijks voor te stellen zijn.
Daarbij moet overigens wel aangetekend dat Alaska natuurlijk een gezwel is dat aan Canada vastzit. Onderweg een aantal interessante zaken waargenomen.

Kwam er achter dat de ‘Alfa Signa Chi’ fraternity een bepaald stukje snelweg net buiten Salt Lake ‘geadopteerd’ heeft. Ik stel me zo bij voor dat de Jaarsch af en toe met prikstok en al een middagje vertier wordt aangeboden. Leefde voor mijn vertrek naar Vancouver in de veronderstelling dat snelwegen in ‘rural’ America misschien een van de weinige plekken zouden kunnen zijn die gevrijwaard van religieuze invloeden zijn.Maar nee, een briljante evangelical heeft het concept ‘Highway Evangalism’ uitgevonden. In Idaho zagen we een aantal tikkertapes met diverse ‘genuanceerde mededelingen’ als ‘Unborns don’t have a choice’. In de maanden in de aanloop naar de verkiezingen werden automobilisten uiteraard geconfronteerd met stemadviezen. Heb daarnaast ook een aantal gevangen in oranje kledij een stukje snelweg zien schoonmaken.

routen vancouver

DSC00966.JPG

De route alleen al was overigens fantastisch. We zijn door Idaho, Oregan en Washinton State gereden. Diverse landschappen gezien. Woenstijn, gebergte, meren en bossen.
Na een aantal stops bij Wendys en Stabucks eindelijk bij de Canadese grens aangekomen. Daar werden we er natuurlijk meteen uitgeplukt omdat een ‘dutch citizen’ natuurlijk meteen opvalt. De auto werd helemaal binnenste buiten gekeerd. Ons enige vergrijp was een appel die in de achterbak van de auto lag. Gelukkig lieten ze het bij een waarschuwing. Ons hostel lag gelukkig erg central. De naam van het hostel, Vancouve Dowtown, wekte al dat vermoeden. Maar je weet natuurlijk nooit. We zaten op loopafstand van alle bekende plekken. Chinatown, Gastown en Stanley Park.

DSC00939.JPG

Vancouver is een van de mooist gelegen steden die ik ooit bezocht heb. Vancouver ligt beschermd tegen de ocean door Vancouver Island. Rondom de stad lagen ook overal bergen. Echt indrukwekkend. Ik vond het wel wat weg hebben van Manhattan. Manhattan in de zin dat downtown Vancouver ook een eiland met een bepaald gedeelte skyscrapers is. Het stratenpatroon heeft ook wel wat weg van Midtown en Lower Manhattan. Er worden hier dan ook regelmatig films als zijnde in New York opgenomen. Dit omdat vergunningen en dergelijke hier veel makkelijker te regelen schijnen te zijn. Het feit dat Vanouver de beste stad om te leven schijnt te zijn, is natuurlijk ook het vermelden waard.

DSC00935.JPG

Gastown is het meest toeristische gedeelte van Vancouver. We zijn hier dan ook vooral uitgegaan. Overal leuke barretjes, erg gezellig! Overigens heeft Gastown niets met gas te maken maar met Gassy Jack, een nogal winderige kroegbaas die hier in 24 uur een op whisky gebaseerde economie uit de grond stampte.
Er waren ook opvallend veel Aziaten in Vancouver. Vooral hippe Aziatische jongeren, met hun opvallende kapsels en kleding zijn opvallende verschijningen. Vancouver heeft daarom ook een erg groot Chinatown.
We hebben ook eindeloos door Stanley Park gewandeld. Stanley park is het ‘Central Park’ van Vancouver. Maar danan dan stukken beter. Het ligt min of meer aan de kust en je kunt downtown prachtig zien liggen.

DSC00930.JPG

In Salt Lake City woensdag meteen twee tentamens gedaan. International Management en Economic Doctrinines. Het tentamen van international management ging vooral over de gevolgen van globalisering voor international business en de maatschappij. Free trade areas ( NAFTA, ASEAN en de EU) en protectiemaatregelen door landen kwamen daarin ook aan bod. Best pittig, maar ik denk dat ze wel ok gegaan zijn. Economic doctrines ging vooral over Adam Smit, maar ook over economen zoals Malthus en Ricardo. Malthus is niet de meest socialistische econoom die ooit geleefd heeft:

It has appreared, that from the enevitable law of our nature some human beings must suffer. They are the unhappy persons who, in the great lottery of life, have drawn a blank. No possible sacrificies of the rich, particulary in money, could for any time prevent the recurrence of distress among the lower members of society, hoever they were.

Malthus was overigens betrekkelijk mild. Hij pleitte er namelijk niet, in tegenstelling tot veel andere tijdgenoten, voor om het opstandige proletariaat op te hangen